Hoe kom ik uit een dip?
Zes slimme tipsHet overwinnen van een dip kan lastig zijn, maar met de juiste strategieën kun je jezelf weer op de rit krijgen. Hier zijn zes slimme tips om je te helpen uit een dip te komen:
1. Stop met jezelf veroordelen
Je zit vast en dan komt die innerlijke criticus weer om de hoek kijken: “Ik ben een loser”, “Waarom kan ik dit niet?”, “Wat een onzin ben ik weer aan het denken”. Klinkt bekend, toch? Tijd om die negativiteit een enkeltje naar de maan te geven. Want laten we eerlijk zijn, die gedachten zijn complete onzin.
Wees lief voor jezelf
Jouw gedachten zijn niet wie jij bent. Ze zijn gewoon wat hersenflarden die voorbij komen. Dus wees lief voor jezelf. Serieus, probeer het eens. Je bent niet je gedachten, je hebt ze gewoon. Dat is een groot verschil. Geef jezelf een pauze en wees wat milder. Dit betekent niet dat je alles perfect moet doen of dat je geen fouten mag maken. Het betekent simpelweg dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn. En dat is iets prachtigs. Bovendien, wees je bewust van de kracht van zelfspraak.
Positive affirmaties
De manier waarop je tegen jezelf praat, beïnvloedt direct je stemming en zelfbeeld. Probeer positieve affirmaties te gebruiken. Zeg tegen jezelf: “Ik ben goed genoeg”, “Ik doe mijn best en dat is voldoende”, of “Ik ben trots op mijn vooruitgang, hoe klein die ook mag zijn”. Het lijkt misschien onzinnig, maar deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt.
2. Spreek het hardop uit
Gedachten kunnen eindeloos in cirkeltjes blijven draaien in je hoofd. Dit heet malen en het is vermoeiend. Wil je uit die vicieuze cirkel? Spreek je gedachten hardop uit. Bel een vriend(in) en laat een voicemail achter of schreeuw het uit in je eigen huis. Je zult merken dat die gedachten ineens veel minder zwaar aanvoelen.
Wanneer je je gedachten hardop uitspreekt, geef je ze een vorm en structuur. Dit helpt je om ze beter te begrijpen en te verwerken. Bovendien, door ze uit te spreken, haal je ze uit de schaduw en breng je ze in het licht, waar ze veel minder intimiderend zijn. Dit kan je ook helpen om oplossingen te vinden voor problemen waar je mee worstelt. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat praten over je problemen stress vermindert. Probeer het eens, schreeuw je frustraties uit als het moet, of schrijf ze op in een dagboek. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je gedachten niet opsluit in je hoofd. Dit is een essentiële stap in hoe je uit een dip komt.
3. Ga een stukje wandelen
Ja, het klinkt cliché, maar er zit wat in. Bewegen helpt echt om je gedachten te ordenen. Ga een blokje om, maak een wandeling in het park of ga sporten. Terwijl je oplet op verkeer en mensen om je heen, heeft je brein even geen tijd voor piekeren. Een frisse neus en wat beweging doen wonderen.
Waarom werkt wandelen zo goed? Ten eerste, het breekt je dagelijkse routine. Wanneer je vastzit in negatieve gedachten, zit je vaak ook fysiek vast in een bepaalde ruimte. Door simpelweg van omgeving te veranderen, geef je jezelf een frisse kijk op dingen. Bovendien stimuleert wandelen de aanmaak van endorfines, de zogenaamde “gelukshormonen”, die je stemming verbeteren en je helpen om je beter te voelen. Wandelen in de natuur heeft extra voordelen, zoals stressvermindering, verlaging van de bloeddruk en versterking van het immuunsysteem. Dit is een van de eenvoudigste manieren om uit een dip te komen.
4. Verzet af en toe je zinnen om uit een dip te komenrieger-
Komen er geen ideeën of oplossingen in je op, hoe hard je ook nadenkt? Doe iets totaal anders. Ga tekenen, koken of een potje gamen. Door je gedachten even een pauze te geven, komt die briljante ingeving vaak vanzelf. En als het niet werkt? Geen stress, je hebt in ieder geval een break genomen.
Je hersenen hebben soms gewoon een pauze nodig om opnieuw op te starten. Dit wordt vaak het “incubatie-effect” genoemd. Terwijl je bewust je aandacht ergens anders op richt, blijft je onderbewustzijn aan het probleem werken. Hierdoor kan het zijn dat je ineens een “aha-moment” hebt. Dus gun jezelf die pauze. Ga een film kijken, speel een instrument, of doe iets anders creatiefs. Dit helpt je niet alleen om je gedachten te verzetten, maar het geeft je ook nieuwe energie en inspiratie. Dit is een krachtige methode om te oefenen in hoe je uit een dip komt.
5. Verandering van omgeving
Soms ligt het gewoon aan je omgeving. Ga op avontuur, al is het maar voor een middagje. Ga naar het strand, het bos of een gezellig café. Of plan een weekendje weg. Een nieuwe omgeving kan je net dat zetje geven om weer helder te denken en inspiratie op te doen.
Een nieuwe omgeving stimuleert je zintuigen en breekt de sleur van je dagelijkse routine. Dit kan je geest verfrissen en je helpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Bovendien kan een verandering van omgeving je creativiteit aanwakkeren. Je hoeft niet ver weg te gaan om het effect te voelen. Zelfs een dagje weg naar een nabijgelegen stad of natuurgebied kan al wonderen doen. Het veranderen van je omgeving is een uitstekende strategie om uit je dip te komen.
6. Hoe kom ik uit een dip? Plan je piekerkwartiertjes
Dit klinkt misschien raar, maar plan dagelijks een kwartier in om ongegeneerd te piekeren. Ja, echt. Schrijf al je zorgen en negatieve gedachten op en laat ze los tot het piekerkwartiertje aanbreekt. Vaak zul je merken dat tegen de tijd dat je eraan begint, die zorgen al een stuk minder heftig zijn.
Door een specifiek moment in te plannen om te piekeren, geef je jezelf toestemming om je zorgen te maken, maar voorkom je dat ze de hele dag door je hoofd blijven spoken. Dit helpt je om je piekergedachten beter te beheersen en te organiseren. Bovendien, door je zorgen op te schrijven, externaliseer je ze. Tijdens je geplande piekerkwartiertje kun je ook nadenken over mogelijke oplossingen of strategieën om met je zorgen om te gaan. Na dat kwartiertje? Zet je piekergedachten weer opzij en ga verder met je dag.
Met deze zes slimme tips kun je effectief uit een dip komen en je leven weer op de rit krijgen. Probeer ze uit, mix en match, en vind wat voor jou werkt. Je bent tot veel meer in staat dan je denkt. Let’s go!